close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Klenning

Tradisjonsbakst fra Grong.

  • local_offer Brødmat/Bakverk
  • local_dining Vanskelig
  • timer 2 timer
  • location_on Nord-Trøndelag
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 kg byggmel
  • 1 kg hvetemel
  • 1 kg rugsikt
  • 1 stk liten neve sammalt fin hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukker
  • 112 l melk
  • 712 dl vann
  • 112 kg byggmel (bakstmel)

Fremgangsmåte

Denne mengden gir cirka 30 store leiver.

Bland alle ingrediensene til en deig. Det brukes et emne på 150 gram til hver leiv. Bak ut med byggmel. Når leiven er bakt ut smøres den:

Smøring

  • 20 egg til 10 leiver

Egga vispes forsiktig til de så bare vidt er knust. Til egga tilsettes:

  • ca 1 ts strøken potetmel
  • 2 ts mørk sirup
  • Ca 3 ss fløte

Deretter stekes klenningen. Oppskriftsinnsenderen steker klenningen i bakerovn med or-ved. Deretter bløtes klenningen før den smøres med godt smør, sukker og kanel. Når stykkene er ferdige, legger man inn gomme

Utbaking av leiv

Smøring av leiven før steking

 

Klenningen bløytes godt.

 

 


place
Nord-Trøndelag

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Grong Bygdekvinnelag. De skriver:
«Å bake klenning til fest og høytid er en gammel tradisjon i Grong og nabokommunene.
De fleste gårdene hadde bakarhus langt tilbake i tid. Mange har restaurert eller bygd nye hus i senere år. Interessen for å holde på tradisjonen er økende
Grong bygdekvinnelag har dugnad på baking før bygdedag i september og julemesse i desember.
Da selger vi ferdig oppsmurt klenning og klenningleiver – en kjærkommen inntekt til laget.»