close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


trebolle og skje

Klassisk rømmegrøt

Tradisjonsrik favoritt - før og nå.

  • local_offer Grøt
  • local_dining Lett
  • timer 30 minutter
  • location_on Landsdekkende
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 5 dl rømme
  • 2 dl mel
  • 412 dl melk

Fremgangsmåte

  1. Kok rømmen i cirka 15 minutter. Ha i litt av melet (hvete- eller byggmel), og rør godt, slik at du får en litt tykk, jevn velling. La det koke sakte til fløtefettet (smøret) skiller seg ut. Pass godt på så grøten ikke svir seg!
  2. Bruk en skje eller øse til å ta av så mye fett som du synes du trenger – dette kan du ha over grøten ved servering eller servere ved siden av. Vær obs på at jo mer fett som blir tatt av, jo mindre rømmesmak får grøten.
  3. Når du har tatt av fettet, tilsettes resten av melet. Spe grøten med kokende melk til den blir passe tykk. Grøten tykner ytterligere når den står litt og avkjøles noe.

Serveres med sukker, kanel og fettet. Rød saft er klassisk drikke til!


place
Velg fylke fra kartet

Rettens opphav

Rømmegrøt har blitt brukt i Norge i svært lang tid, ofte som sendings- og gjestebudsgraut – ved finere anledninger og selskapeligheter, som til bryllup, gravøl, barselgraut, onnegraut og ved dugnader. Det var ofte vanlig å servere grøten i et grøtambar, hvor man la ulike typer grøt lagvis. Nederst var det ofte en vassgraut, som var en enklere og rimeligere grøt laget på bygg- eller havremel og vann. Rømmegraut med rikelig fett over var mer eksklusivt, og prydet ofte toppen av grøtambaret.
Rømmegrøt har vært i bruk de fleste steder der man hadde kuer, men oppskrift, framgangsmåte og smak kunne variere fra sted til sted. Tradisjonelt tilbehør er også ulikt fra sted til sted; man kjenner til at både sukker, kanel, rosiner, eggebåter, sukkerkavringer og kringler har vært brukt til å «toppe» grøten.