
Kjøt og suppe
Kokt kjøt og grønnsaker med løksaus og kjøtsuppe.
Middagsretter
Middels
2timer
Hordaland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 0.5 dl byggryn
- 2 l vatn
- 2 ts salt
- 1 kg storfekjøtt, f.eks. høyrygg
- 200 g kål
- 3 stk gulrøtter
- 350 g kålrot
- 1 stk kjøtkraft-terning
- 50 g margarin
- 3 ss kveitemjøl
- 1 stk liten løk
Fremgangsmåte
Kjøt og suppe:
- Legg byggryna i vatn dagen før.
- Vaskt raskt over kjøtet med varmt vatn. Kok opp 2 liter vatn og ha i salt, byggryn og kjøt. Kok sterkt i 10 minutt. Skum godt av og la det småkoke i cirka 1,5 time.
- Skjær opp grønnsakene og la dei koke med dei siste 30-40 minutta. Ha i kjøtkraft-terningen.
Løksaus:
- Smelt margarin i ei gryta, ha i kveitemjølet og spe med noko av krafta i kjøtsuppa til passeleg saus.
- Skjær løken smått opp og ha det oppi sausen. Kok i cirka 10-15 minutt.
Servering:
- Ta opp kjøtet og skjær det i passelege stykke. Ha det på fat i lag med noko av kålrota og gulrøttene. Hald det varmt.
- Server suppa fyrst og så kjøt med grønnsaker, poteter og løksaus.
Rettens opphav
Kokt kjøtt med suppe til var vanlig festmiddag flere steder i landet tidligere. Denne oppskriften ble sendt inn av Etne Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.