close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


karamellpudding på fat

Karamellpudding

En eksklusiv og tradisjonsrik dessert.

  • local_offer Desserter
  • local_dining Middels
  • timer 3 timer
  • location_on Oslo og Akershus
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 dl sukker (til karamell)
  • 1 l helmelk
  • 200 g sukker
  • 7 stk egg
  • 3 ts vaniljesukker
  • 1 stk vaniljestang (kun frøene).

Fremgangsmåte

  1. Varm ovnen til 120 grader.
  2. Lag karamell ved å smelte 2 dl farin i stekepanne til det oppnår gyllen farge. Vær forsiktig – dette blir varmt!
  3. Hell karamellen i en ildfast form som rommer minst 2 liter. Snu litt på denne slik at karamellen dekker formens flate.
  4. Pisk alle de øvrige ingrediensene godt sammen. Sil blandingen over i den ildfaste formen.
  5. Fyll en langpanne halvveis opp med vann. Sett formen med puddingen opp i vannbadet.
  6. Stek karamellpuddingen på denne temperaturen i 30 minutter.
  7. Etter 30 minutter: skru temperaturen ned til 100 grader, og stek puddingen ferdig (cirka en time – avhengig av form).

Puddingen er ferdig når du kan stikke en liten kniv ned til bunnen av formen og karamellsaus pipler opp. Hvis dette ikke skjer må du steke den lenger. Ikke fall for fristelsen og sett opp temperaturen!

Under stekingen må vannbadet passes på. Vannet skal ikke koke, fyll i så tilfelle på med litt kaldt vann. Fyll på vann i vannbadet underveis, da dette fordamper.

Avkjøl puddingen. For å servere puddingen på fat: før en kniv langs kanten av formen for å løsne puddingen. Server med vispet krem og karamellsaus.

Tips

Karamellpudding må lages minst en dag før servering.


place
Oslo og Akershus

Rettens opphav

Karamellpudding er en tradisjonell norsk rett som ble mye brukt som dessert i finere selskaper. Når man skulle ha større selskaper hjemme, for eksempel ved barnedåp, konfirmasjon eller bryllup, var det ikke uvanlig å leie inn en kokke, blir det fortalt fra Akershus.
Denne oppskriften ble sendt inn av Lørenskog Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.