close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


bestikk kuvert

Kalvesuss

Tradisjonsrikt pålegg av kalvekjøtt.

  • local_offer Tilbehør
  • local_dining Middels
  • timer 2 timer
  • location_on Vest-Agder
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 kg kalvekjøtt av hode, føtter, bog og eventuelt litt lever
  • 134 l vann
  • 1 ss salt
  • 2 ts malt pepper
  • 1 stk løk (kan sløyfes
  • 112 ts karve eller timian

Fremgangsmåte

Kalvesuss er enkelt å lage, dersom du har tilgang på kraftbein av kalv.

Bein og sener kokes i minimalt med vann i ca 2 timer – eller til kjøttet slipper fra beina. Deretter renses kjøttet fra beina og kvernes én gang på kjøttkvern.

Kjøttet blandes med kraft til en konsistens som tynn grøt og kokes opp. Smakes til med salt, pepper og eventuelt karve og helles deretter i skåler eller beger.

Her kan man også leke seg med urter eller krydder om man vil. Avkjøles og oppbevares i kjøleskap. Spises som pålegg eller kan også serveres som middagsrett med kokte poteter.

Tidligere ble nok kalvesuss hermetisert. Gelatin egner seg dårlig til frysing. I stedet kan vi bruke malt svinesvor som tåler å fryses. Denne has i på slutten og smelter i den varme massen. Hvis du fryser kalvesuss må det kokes opp igjen når det tas opp fra frysen.


place
Vest-Agder

Rettens opphav

Denne oppskrifta har vi fått fra Siss Ågedal i Marnardal Bygdekvinnelag