close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


kuvert på blondeduk

Kalvestek

Nydelig stek etter oppskrift fra Vang på Hedmarken.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Middels
  • timer 3 timer
  • location_on Hedmark
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 3 kg kalvelår
  • 712 dl kokende melk
  • 712 dl kokende vann
  • 50 g smør
  • 1 ss salt
  • 50 g smør (til saus)
  • 50 g mjøl (til saus)
  • 712 dl kraft fra pannen
  • 2 dl rømme
  • 1 dl fløte
  • 0 ukjent geiteost

Fremgangsmåte

  1. Vask steken godt, tørk den og gni inn med kaldt smør på den ene siden som skal ligge opp i pannen (den mest kjøttfulle siden). Legg steken i en rykende varm panne med litt smør. Stekes pent brun. Ha steken over i en langpanne.
  2. Sett steken inn i en godt varm stekeovn, cirka 200°C. Da beholder den saften i steken. Spe med kokende melk og vann. Når steken begynner å bli lysebrun has saltet på. Drypp over steken av skyen i pannen omtrent hvert kvarter. Stek i cirka 2 timer – det regnes ½ time til hver kg – og en ½ time ekstra.

Saus:

  1. Brun smøret i en kjele. Ha i mjølet og spe med kraft fra pannen (sky fra steken). Smak til med rømme, fløte, geiteost, salt og pepper.

Steken serveres med blomkål, gulrøtter, kokte poteter og eventuelt asparges, bønner eller rosenkål og tyttebærsyltetøy.


place
Hedmark

Rettens opphav

Denne oppskriften er sendt inn av Vang Bygdekvinnelag i Hedmark.
De har fått oppskriften av Randi Hommelstad som er medlem i laget, og forteller at dette var en vanlig rett ved store festlige anledninger i Vang på Hedmarken. Til fine selskaper var det tidligere vanlig å servere stek av gjøkalv og med potetskiver stekt i smult - nesten som dagens potetgull.