Kalvedans

bestikk kuvert

Kalvedans

Tradisjonsrikt julepålegg

Tilbehør

Middels

2timer

Telemark

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 stk ferske svineknoker
  • 1 stk løk
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 4 stk gelatinplater (hvis du ikke bruker svoren på knoka)

Fremgangsmåte

Kok knokene til kjøttet løsner fra beinet, det tar omtrent to timer. Ta opp kjøttet og ta vare på krafta.

Rens av alt kjøttet og svoren fra knoken. Bruk kjøttkvern og mal kjøttet sammen med løken én gang.

Ta kjøttmassen i en kjele og tilsett to kopper med kraft. Kanskje mer om kjøttmassen virker for fast.

Tilsett salt, pepper og timian etter smak og kok det i ca. 10 minutter. Trekk kjelen fra plata.

Fyll i plastbokser mens det er varmt, og la det stå kaldt til neste dag før det fryses.

 

Kalvedans er veldig godt til lefser på juldagsmorgon! Prøv for eksempel disse gode potetlefsene fra Tinn.

Tips: I denne oppskrifta brukes det svineknoker, men du kan også bruke bein av rein og elg.

Rettens opphav

Kalvedans er et tradisjonsrikt julepålegg, som utnytter bein og svor. Oppskrifta er sendt inn fra Tinn Bygdekvinnelag, og stammer fra bestemora til et av medlemmene.