
Kalvdans frå Vågå
Dessert som som var mykje brukt på gardane før i tida.
Desserter
Middels
60minutter
Oppland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 7.5 dl Råmjølk
- 5 dl Heil mjølk
- 2 ss sukker
Fremgangsmåte
- Sett omnen på 175 grader.
- Rør sukkeret ut i heilmjølka og sil i råmjølka. Hell det i ei eldfast form og sett det i vannbad i steikjeomnen.
Ein kan prøve seg fram med kor mykje mjølk ein skal ha i råmjølka for å få stiv kalvedans. Kok da opp ei lita prøve i ein kopp. Ho er stiv etter 5-10 min.
Serveres med sukker, kanel og mjølk på.
Rettens opphav
Kalvedans var noko som var gjevt på gardane når det var komen kalv. Dei fyrste mjølkingane etter kalving egnar seg til å lage kalvdans, da den er proteinrik og blir fort stiv. Kalven fekk mjølka frå fyrste mjølking, og kalvdans vart ofte laga av 2. og 3. mjølking. Råmjølk kan fint fryses.
Denne oppskrifta er hentet fra heftet «Gamle matoppskrifter frå Vågå», samlet og utgitt av Vågå Bygdekvinnelag i 1978