Kalvdans frå Vågå

kjøkkenutstyr på hylle

Kalvdans frå Vågå

Dessert som som var mykje brukt på gardane før i tida.

Desserter

Middels

60minutter

Oppland

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 7.5 dl Råmjølk
  • 5 dl Heil mjølk
  • 2 ss sukker

Fremgangsmåte

  1. Sett omnen på 175 grader.
  2. Rør sukkeret ut i heilmjølka og sil i råmjølka. Hell det i ei eldfast form og sett det i vannbad i steikjeomnen.

Ein kan prøve seg fram med kor mykje mjølk ein skal ha i råmjølka for å få stiv kalvedans. Kok da opp ei lita prøve i ein kopp. Ho er stiv etter 5-10 min.

Serveres med sukker, kanel og mjølk på.

Rettens opphav

Kalvedans var noko som var gjevt på gardane når det var komen kalv. Dei fyrste mjølkingane etter kalving egnar seg til å lage kalvdans, da den er proteinrik og blir fort stiv. Kalven fekk mjølka frå fyrste mjølking, og kalvdans vart ofte laga av 2. og 3. mjølking. Råmjølk kan fint fryses.
Denne oppskrifta er hentet fra heftet «Gamle matoppskrifter frå Vågå», samlet og utgitt av Vågå Bygdekvinnelag i 1978