Kålstuing

Kålstuing

Godt og næringsrikt tilbehør til ulike middagsretter.

Tilbehør

Lett

25minutter

Nord-Trøndelag

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 500 g kål, hodekål eller kålrot
  • 40 g smør
  • 50 g hvetemel
  • 5 dl melk
  • 1 ts salt
  • 0.5 ts malt muskat

Fremgangsmåte

  1. Skjær kålen i små biter. Kok den i lettsaltet vann til den er myk og hell deretter av vannet.
  2. Smelt smøret i en kjele og rør inn melet. Spe med melk og kok opp under omrøring. Smak til med salt og muskat. Rør inn kålen i den hvite sausen.

Rettens opphav

Kål har blitt dyrket og brukt i Norge i lang tid. Blant annet er den nevnt i Olav den Helliges saga. Kålstuing er et mye brukt middagstilbehør flere steder i landet, blant annet til kjøttkaker.
Denne oppskrifta er hentet fra boka «Namdalskost – tradisjonsmat inn i ei ny tid» utgitt av Ranum Bygdekvinnelag og Olav Duun videregående skole i 2006.