Kålruletter

kålruletter på fat

Kålruletter

Tradisjonsrik middagsrett som er enkel å lage.

Middagsretter

Middels

40minutter

Østfold

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 16 stk blader av hodekål
  • 400 g kjøttdeig eller medisterdeig
  • 2 ts salt
  • 0.5 ts pepper
  • 1 ss potetmel
  • 3 dl melk
  • 1 stk egg
  • 0.25 ts muskat

Fremgangsmåte

  1. Kok opp vann og legg kålhodet i vannet i noen minutter, til bladene blir myke. Løsne bladene fra stilkfestet forsiktig slik at de ikke går i stykker. Skjær bort det tykkeste på stilken, og avkjøl bladene.
  2. Rør kjøttdeigen med salt. Tilsett pepper og potetmel. Spe med melk og sammenvispet egg. Rør inn muskat til slutt.
  3. Legg en skje farse på hvert kålblad. Pakk bladet sammen rundt farsen og bind med hyssing.
  4. Kok kålrulettene i kraft eller lettsaltet vann i cirka 20 minutter.
  5. Ta vare på kokekraften og bruk i sausen.

Hvit saus:

  • 1 ss smør eller margarin
  • 2 ss hvetemel
  • 2 dl kokekraft
  • 2 dl melk
  • 12 ts salt (smak til)
  • 14 ts muskat
  1. Smelt smør i en kjele og rør inn melet. Spe med kraft og melk og kok opp under omrøring.
  2. La sausen småkoke i cirka 10 minutter. Smak til med salt og muskat.

Server kålrulettene med poteter, hvit saus og eventuelt gulrøtter.

Rettens opphav

Man antar at kålruletter har opprinnelse i Tyrkia, hvor det var vanlig å pakke kjøtt i vinblader og steke. Dette skal ha imponert den svenske Kong Karl den tolvte på 1700-tallet, som tok med seg oppskriften hjem til Sverige. Derfra har den kommet videre til Norge, og blitt tilpasset til å passe med råvarene vi har tilgang til her.
Denne oppskriften ble sendt inn av Onsøy Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.