close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Gryte som damper

Kål

Middagsrett med lange tradisjoner fra Øyer.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Middels
  • timer 1 døgn
  • location_on Oppland
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 16 l vann
  • 1 kg gule erter
  • 34 kg byggryn (hele)
  • 4 stk salte svineskanker
  • 12 kg kålrot
  • 112 kg gulrøtter
  • 3 stk purre

Fremgangsmåte

  1. Legg erter og gryn i vann og la det stå natta over. Legg også skankene i vann natta over.
  2. Ha 16 liter vann i en kjele, ha i erter og gryn, småkokes i cirka 30 minutter.
  3. Tilsett skankene, og la alt småkoke i 1,5 – 2 timer (til kjøttet slipper beinet).
  4. Ta opp skankene, rens kjøttet fra beinet. Skjær kjøttet pent opp i terninger.
  5. Rens og vask grønnsakene og skjær de pent opp. Tilsett til krafta og kok i 10-15 minutter. Tilsett kjøttet før servering.

place
Oppland

Rettens opphav

Denne oppskriften er hentet fra boka "Gamle skikker og oppskrifter fra Øyer", utgitt av Øyer Bygdekvinnelag i 1995.
I boka kan vi lese at "kål" er en gammel rett som ble brukt til middag. Oppskrift hadde de ikke - kunsten gikk i arv fra en generasjon til den neste. Når det skulle kokes kål gikk de på stabburet og fant "kålkok". Det kunne være skank av spekeskinka, salta sideflesk eller ryggstykke av gris eller ku. De vanligste grønnsakene å bruke var løk, gulrøtter og kålrot. Noen brukte også hodekål, og om sommeren klipte man graslauk og annet grønt opp i kålen.
Mange steder var det vanlig å ha kål til middag juledagen. Det var lettvint mat når de fleste skulle i kirka.