close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Kaffepølse

Røkt pølse med elg- og sauekjøtt. Pølsa kan brukes til flere ting: I suppe, sammen med potetmos, eller i kaffen.

  • local_offer Tilbehør
  • local_dining Middels
  • timer 1.5 døgn
  • location_on Nordland
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1200 g elgkjøttdeig
  • 400 g kjøttdeig av sau eller svin
  • 1 stk løk
  • 5 dl kraft
  • 3 ts pepper
  • 3 ts salt
  • 1 ts nitritsalt
  • 1 stk svinetarm

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Pølsa skal være litt grov, så elt den ikke for mye.

Det er ikke noe problem å bruke bare elgkjøttdeig, men da vil pølsa bli «ryen». Du kan også bruke bare sauekjøtt.

Farsen has i en pølsestapper og farsen stappes i en tarm.

Henges til tørk i et døgn. Badsturøykes i badstu i 3-4 timer på ca 40 grader. Skjær i pølsa for å se om den er gjennomrøykt.

I Rana-traktene brukes denne pølsa gjerne som «kaffepølse» – det vil si delt i biter og lagt i bunnen av kaffekoppen før kaffen helles på. Gir god smak til kaffen!

Vedfyring i badstua før røyking

Kjøtt og pølse hengt opp i badstua

 

Ferdig pølse

 


place
Nordland

Rettens opphav

Denne oppskrifta har vi fått fra Grethe Skar i Nord-Rana Bygdekvinnelag, som forteller at:

Denne pølsen vet jeg min oldemor Anna Petrine brukte å lage til jul, da brukte hun endetarmen til sau eller gris som ble ranga, vaska og renset i bekken. Siden det den gang ikke var tilgang på elg, brukte hun nok bare saukjøtt i pølsen. Tror også at løk og pepper er kommet til etterhvert. Oldemors pølse var bare tørket og ikke røkt. Det var nok et kaldt arbeid å stå i bekken å rense tarm, men i den tiden skulle alt utnyttes.

I dag brukes den her hos oss mest som kaffepølse, det vil si at den karves opp og has i kaffen. Den kan også brukes sammen med ribbe i stedet for Vossakorv.