
Julens beste fruktkake
Lag i god tid før jul, så er denne kaken på sitt beste i høytiden.
Kaker
Middels
1.5timer
Oslo og Akershus
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 3 stk egg
- 125 g sukker
- 1 ts vaniljesukker
- 2 ss rum (eller 5 dråper rumessens)
- 125 g hvetemel
- 1.5 ts kanel
- 1 ts bakepulver
- 250 g rosiner
- 100 g sukat
- 100 g apsikat (eller annen tørket frukt)
- 200 g hasselnøttkjerner
Fremgangsmåte
- Sett ovnen på 175 grader.
- Visp egg, sukker og vaniljesukker til eggedosis.
- Sikt inn mel, bakepulver og kanel. Rør inn rum.
- Tilsett frukten. Sørg for at den blir godt fordelt i røren. Bland i hele nøttekjerner til slutt.
- Fyll røren i en stor formkakeform kledd med bakepapir.
- Stek kaken midt i ovnen i cirka 75 minutter. Avkjøl på rist.
Oppbevaring
Pakk kaken inn i matpapir og putt den deretter i en plastpose. Oppbevar på kjølig sted. Denne kaken trenger å modnes i minst to uker for å bli virkelig god. I kjøleskap kan den lagres i flere måneder.
Rettens opphav
Vørterkake og julekake kan på mange måter ses på som de «opprinnelige» norske julekakene. Rosiner har vi hatt tilgang til siden 1600-tallet. Tørre småkaker ble ikke vanlige før omkring 1900.
Denne oppskriften ble sendt inn av Eva Øvren fra Østre Udnes Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.