- Bryt opp gjæra i bakebollen.
- Smelt smøret og ha i mjølka. Varm opp til 37 grader. Slå mjølkeblandinga over gjæra og rør til ho løyser seg opp.
- Tilsett sukker, kardemomme og mjøl. Hald av noko mjøl, så deigen ikkje vert for fast.
- Bland rosinene med litt mjøl og ha dei i. Arbeid det heile til ein litt fast deig. Dekk til bollen og lat deigen heve til dobbel storleik.
- Del deigen i 3 delar og lag runde kaker. Legg dei på smurd plate og hev dei i 30 minutt.
- Pensle med egg. Steik dei i cirka 50 minutt på 200 grader.
Julekake
Tradisjonell jolekake frå Valle.
local_offer Kakerlocal_dining Middelstimer 2 timerlocation_on Aust-Agder-
favorite_border
Ingredienser
- 50 g gjær
- 5 dl mjølk
- 2 dl sukker
- 200 g smør
- 1 ts kardemomme
- 800 g kveitemjøl
- 200 g rosiner
Fremgangsmåte
Rettens opphav
Gjæret brød, kake og stomp var lite brukt før komfyren kom rundt 1900. På denne tida ble også tilgangen på mel og kjøpegjær bedre.
Denne oppskriften er henta fra boka "Tradisjonsmat frå Valle" - utgitt av Valle Bygdekvinnelag i 2006.