Jønnbrød

Gammelt kjøkkenutstyr

Jønnbrød

Tradisjonsrik bakst fra Nord-Østerdal.

Brødmat/Bakverk

Lett

50minutter

Hedmark

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 0.5 l fløte
  • 1 ts salt
  • 150 g hvetemel
  • 5 dl byggmel
  • 1 dl kaldt vann

Fremgangsmåte

  1. Visp fløten til den tykner, men ikke så langt som til krem. Tilsett de øvrige ingrediensene og bland til jevn røre. La røra svelle en stund.
  2. Bruk et kakejern/avlettjern og svak eller middels varme.
  3. Stek kakene til svak og fin gulbrun farge. Stable kakene og legg en asjett eller lignende på for å «presse» kakene, slik at de ikke bulker seg.

1 porsjon gir cirka 20 kaker.

Tips!

Hvis kakene blir sprø og «blondete» kan røra være for fet. Spe med litt mer vann og mel. Hvis kakene blir harde og bulkete kan røra være for mager, spe da med mer vispet fløte.

Rettens opphav

Jønnbrød er tradisjonsbakst fra Østerdalen, Trysil og Engerdal. Kakene blir også kalt avletter eller tynnbakkels. De første kakene som ble laget i Norge, utover de kakene som ble stekt på helle (takke), var kaker stekt i jern, som man holdt inn i varmen.
Denne oppskriften er fra Fåset i Tynset.