Jenteost

ferskost med kavre på rugbrød

Jenteost

God småmat til godt drikke.

Tilbehør

Middels

1timer

Vest-Agder

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 l kulturmelk
  • 1 l helmelk
  • 1 ts karve
  • 1 ts salt

Fremgangsmåte

Bland begge melkesortene. Varm forsiktig opp melkeblandinga til den skiller seg. Ta kjelen av varmen og sett den til kjøling. Når blandinga har blitt kald, skal den ha ostet seg, det vil si skilt i myse og ostemasse.

Sil blandinga gjennom et fint klede, og press ut mest mulig av mysa fra ostemassen. Smak til ostemassen med salt og karve. Av to liter melk blir det omtrent 1/2 kilo ferdig smørbar ost. Den smaker mildt til å begynne med, men kan også lagres kaldt i omlag to uker. Osten får mer smak etterhvert som den modnes.

Mysa tas til side og kan brukes til andre retter, for eksempel til prim eller i brøddeig.

Rettens opphav

Denne oppskrifta har vi fått av Runar Staveli. Vi finner også ei lignende oppskrift i boka «Norsk mat», utgitt av Norges Bondekvinnelag i 1956, der oppskrifta er oppgitt å komme fra Lindesnes i Vest-Agder.

Om jenteosten fortelles det at den gjerne blei servert som «tiltygg» ved siden av brennevin og andre drikker ved bryllup, gravøl og andre store anledninger. Kjøgemesteren gikk rundt bordet og serverte drikke, og de unge jentene i husholdet gikk etter og serverte skiver av osten – derav navnet «jenteost».