Hermetiserte pærer
En fin måte å oppbevare/lagre pærer fra egen hage til å smake friskt lenge.
Desserter
Middels
60minutter
Rogaland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 1 l skrelte pærer
- 1 l vann
- 400 g sukker
Fremgangsmåte
Det er viktig å begynne med rene og tørre glass, gjerne 1liters Norgesglass. Det er viktig at lokket er tett. En måte å rengjøre glass er å bruke varmt vann og kjøkken såpe som en skyller godt av. For å tørke samt desinfisere settes glass i stekeovn på 100 grader i 15 min.
Av pære sorter som blir brukt nevnes Grev Moltke, Dobbel Philippa og gråpære. Pærene må være snaut modne.
- Vask og skrell pærene, skjær ut «midten» med steiner og del i to. Er pærene store del gjerne i mindre . Ha de skrelte pærene i en bolle med kaldt vann med halvparten av sitronsaften (dette for å unngå misfarging på pærene).
- Kok opp sukkerlake av 1 liter vann og 400 g sukker. Sukkeret skal være helt oppløst. Ha resten av sitronsaften i sukkerlaken (det holder med et par spiseskjeer).
Fremgangsmåte 1: Enkel
- Kok pærene forsiktig i sukkerlake ved 80-90 grader til de blir møre, ca 20 min. Legg deretter frukten over på rene, tørre og varme glass.
- Sukkerlaken kokes opp igjen, siles og has over pærene. Laken fylles helt opp og lokket skrues på. Tørk av kant og sett til kjøling. Etter avkjøling går en over lokket og sjekker at det er helt tett. Oppbevares mørkt og kjølig.
Fremgangsmåte 2: Middels (gir klarere farge på sukkerlake og pærer)
- Ta pærene ut av det kalde vannet med sitronsaft og stable de i glass.
- Beregn ca. 3 dl sukkerlake pr. liter glass. Slå sukkerlake over pærene slik at det dekker helt opp. Sett glass med avispapir eller gråpapir rundt/under i gryte med vann oppvarmet slik at det småkoker. Skru lokket på , og åpne deretter litt ved å ta en halv omdreining tilbake.
- Hermetiser ved å småkoke glass i gryte ca. 20 min. (er en i tvil kan en åpne og stikke en grillpinne gjennom pærene for å se om de er møre). Etter ferdig koking skru helt igjen lokket, tørk av glass og sett til kjøling med toppen ned. Lagres mørkt og kjølig.
Det skal ikke være særlig forskjell på smak ut ifra hvilken fremgangsmåte en bruker, kun utseende.
Hermetiske pærer er en del av Byggrynsgrøt med pærepure og fløtemelk fra Nedstrand.
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Torunn Berekvam Lyse i Nedstrand Bygdekvinnelag. Hun skriver:
«I fruktbygda Nedstrand er det tradisjon for å ivareta frukt og bær gjennom vinteren. I forbindelse med innsamling av tradisjonrett fra Nedstrand ble eldre på sykehjemmet spurt om hvilke retter de husket betydde mye, og det ble et stort engasjement når det ble diskutert fremgangsmåte på safting, sylting og hermetisering. Mange hadde sine måter og gjøre ting på og en kunne ha skrevet et eget hefte bare om dette.
En av damene brukte deler av sin oppskrift fra Økonomisk kokebok fra 1944 ( Dreyers forlag). For utenom smaken var dette med at laken skulle være blank/klar og pærene lyse. Resultatet her sa noe om hvor god husmor en var……»