close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


camera_alt FOTO: Sara Johannesen
Laila Røsholt Rød frå Andebu Bygdekvinnelag vann festgraut-kategorien under NM i grautkoking på Dyrskun i Seljord i 2016 med byggrynsgraut. Norges Bygdekvinnelag var medarrangør saman med Nofima og opplysningskontoret for melk og meieriprodukter. Dyrskun var hovudarrangør.

Havregrøt

Sunn og god grøt som er rask å lage.

  • local_offer Grøt
  • local_dining Lett
  • timer 5 minutter
  • location_on Landsdekkende
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 dl lettkokte havregryn
  • 2 dl vann eller melk
  • 12 ts salt

Fremgangsmåte

  1. Ha havregryn og vann eller melk i en kjele og kok opp under omrøring. Tilsett salt og la grøten småkoke under omrøring til passe konsistens.

Havregrøt kan toppes med det du selv liker best, for eksempel syltetøy, friske bær, eller eple, rosiner og kanel.


place
Velg fylke fra kartet

Rettens opphav

Graut er den eldste varme matrett vi kjenner til i Norge. Dette var både hverdags- og høytidsmat, og fremgangsmåten har holdt seg nokså uforandret opp gjennom tidene.
Til daglig ble grøten laget av vann og bygg- eller havremel. Skulle den være ekstra god, ble det brukt søt eller sur melk og saup (kjernemelk - reststoff fra smørkinning) i den.
Oppskrifter som denne finner vi varianter av over hele landet.