Grynsodd

Grynsodd

Grynsodd ble brukt som hverdagsmiddag.

Middagsretter

Lett

2timer

Oppland

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 dl hele byggryn
  • 1 stk røkt svinekam (ca 600 gr)
  • 2 stk gulrot
  • 1 ukjent en bit sellerirot
  • 1 stk purre
  • 2 l vann/kraft
  • 0 ukjent salt/pepper

Fremgangsmåte

  1. Legg grynene i bløt, gjerne natten over. Kok så grynene i bløtevannet. Det tar ca 1 time.
  2. Samtidig lar du svinenakken trekke i vann tilsatt suppekvast (purre og bladpersille). Dette blir god kraft og basis for sodden. Hvis du synes denne krafta blir for salt, så tynn den ut med vann.
  3. Ta ut svinenakken og del opp kjøttet i passe biter. Kok oppdelte grønnsaker i krafta til de er passe møre og tilsett gryn. Ha tilslutt i kjøttet og finsnittet purre. Varm opp og smak til med salt og pepper.

Rettens opphav

Denne oppskriften er sendt inn av Østre Gran Bygdekvinnelag. De skriver:
«Grynsodd ble mye brukt som hverdagsmiddag. Man lagde det gjerne når spekeskinka var spist opp, og det bare var litt kjøtt igjen på beina. Da vannet man ut knokene og kokte kraft på restene. Ellers var det vanlig å koke slik sodd på lettsaltet svineknoke. Siden folk flest nå ikke har hele spekeskinker, og heller ikke lettrøkte svineknoker, har vi laget en variant som passer dagens husmødre/husfedre: nemlig med røkt svinekam. Den gode smaken er den samme!
Byggryn kan du bruke istedenfor ris, pasta eller poteter. Byggryn innholdet mye fiber og proteiner og nesten ikke fett. Du kan bruke det i supper, grøt og salater, og du kan bruke det i stedet for müsli i frokostblanding.»