
Monica Friedrich Johannessen
Grønnsakssuppe med klot
Gammel oppskrift som er like god i dag.
Middagsretter
Lett
1timer
Oslo og Akershus
Lagre som favoritt
Ingredienser
string(1) "4"- 150 g gulrot
- 150 g kålrot
- 150 g hodekål
- 50 g sellerirot
- 0.25 stk purre
- 1 l kraft/buljong
- 1 ts salt
- 1 stk egg (til klot)
- 2 dl kraft/buljong (til klot)
- 1 ts kardemomme (til klot)
- 1 ts salt (til klot)
- 0.5 ts sukker (til klot)
- 250 g hvetemel (til klot)
- 5 dl kraft/buljong (til koking av klot)
Fremgangsmåte
Klot
- Kok opp 2 dl kraft og tilsett sammenpisket egg. Tilsett kardemomme, salt, sukker og hvetemel. La røra svelle ca. 1/2 time.
- Kok opp 5 dl kraft. Form klota med ei teskje i hånda. Ta teskjea i kokekrafta mellom hver klot, slik at de slipper teskjea lett. La klota trekke ca. 10 minutter i krafta.
Suppe
- Vask og skrell grønnsakene, kutt dem i små terninger eller strimler. Legg grønnsakene i kokende kraft/buljong og kok dem møre. Legg klota i suppa før servering.
Serveres med flatbrød eller rundstykker til.
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Unni Weng i Eidsvoll Bygdekvinnelag. Laget har kåret grønnsakssuppe med klot, til Eidsvolls tradisjonsmatskatt med følgende begrunnelse:
– Suppa passer godt inn i nyere tid.
– Det er lett tilgjengelige råvarer.
– Suppa er lett å lage.
– Utgangpunktet for oppskrifta er funnet i ei håndskrevet kokebok fra begynnelsen av 1900-tallet hos Bente Tømte på Dokken.
– Æresmedlem i Eidsvoll Bygdekvinnelag Ingrid Grue har gitt oss oppskrift på klot.