close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


grateng i form

Grønnsaksgrateng

Deilig vegetarrett der du kan bruke grønnsaksrester.

matsvinn
restemat
rotgrønnsaker
Vegetar
  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Lett
  • timer 60 minutter
  • location_on Østfold
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 300 g rotgrønnsaker, for eksempel gulrøtter, kålrot, hodekål, sellerirot og persillerot. Kan også bruke gulbete, polkabete, brokkoli eller blomkål. Ta hva du har i kjøleskapet.
  • 1 stk stor løk eller 2 stk løk om de er små
  • 3 ss smør (til hvit saus)
  • 2 ss hvetemel (til hvit saus)
  • 1 stk fedd finhakket hvitløk, kan sløyfes (til hvit saus)
  • 5 dl melk, kan erstattes med litt av kokevannet fra grønnsakene (til hvit saus)
  • 2 stk egg (kan sløyfes) (til hvit saus)
  • 1 stk salt, pepper (til hvit saus)
  • 1 stk Smak til med litt karri eller revet muskatnøtt (til hvit saus)
  • 1 stk Finrevet ost eller brødrasp som topping (til grateng)

Fremgangsmåte

Grønnsaker:

Skjær grønnsakene i terninger, finhakk løk og kok dem lett møre i lettsaltet vann i rundt 10 minutter.

Brokkoli/blomkål buketter legger du med i det lettsaltede vannet mot slutten av koketiden.

La det være litt motstand igjen i grønnsakene. De skal ikke gjennomkokes.  Hell grønnsakene over i en sil/ dørslag, så vannet renner av. OBS! Spare på litt av grønnsaksvannet, det kan du bruke i sausen.

Varm stekeovnen til 180 grader.

Hvit saus til gratengen:

Smelt smør i en gryte, rør inn hvetemel og spe med melk under omrøring til en fyldig saus.

La sausen småkoke i 6-8 minutter.

Smak til med salt, pepper og eventuelt karri aller annet krydder. Rør inn to egg. Vend/ bland inn de kokte grønnsakene.

Grateng:

Fordel grønnsakblandingen i en smurt ildfast form. Dryss på revet ost eller malt brødrasp.

Sett deretter formen på midterste rille i varm stekeovn.

Stek/gratiner i 30-40 minutter til grønnsakene er møre og toppingen gyllen og sprø.

Tips

Denne gratengen  blir aldri lik om du bruker opp restene du har i kjøleskapet hver gang du lager den.

Gammel melk og fløte kan også benyttes i sausen til gratengen. Bare kreativiteten som stopper deg.


place
Østfold

Rettens opphav

Grateng, som kommer av det franske ordet «gratin», er en matrett som stammer fra Frankrike. Ordet «gratin» betyr «skrape» eller «rive», og henviser til at retten tradisjonelt er blitt laget av rester fra tidligere måltider.

Grateng er en ovnsbakke rett, vanligvis med rester av kjøtt, fisk, grønnsaker eller pasta i en hvit saus, dekket med ost eller brødsmul og deretter bakt til en gyllen skorpe.