Grønnsaker:
Skjær grønnsakene i terninger, finhakk løk og kok dem lett møre i lettsaltet vann i rundt 10 minutter.
Brokkoli/blomkål buketter legger du med i det lettsaltede vannet mot slutten av koketiden.
La det være litt motstand igjen i grønnsakene. De skal ikke gjennomkokes. Hell grønnsakene over i en sil/ dørslag, så vannet renner av. OBS! Spare på litt av grønnsaksvannet, det kan du bruke i sausen.
Varm stekeovnen til 180 grader.
Hvit saus til gratengen:
Smelt smør i en gryte, rør inn hvetemel og spe med melk under omrøring til en fyldig saus.
La sausen småkoke i 6-8 minutter.
Smak til med salt, pepper og eventuelt karri aller annet krydder. Rør inn to egg. Vend/ bland inn de kokte grønnsakene.
Grateng:
Fordel grønnsakblandingen i en smurt ildfast form. Dryss på revet ost eller malt brødrasp.
Sett deretter formen på midterste rille i varm stekeovn.
Stek/gratiner i 30-40 minutter til grønnsakene er møre og toppingen gyllen og sprø.
Tips
Denne gratengen blir aldri lik om du bruker opp restene du har i kjøleskapet hver gang du lager den.
Gammel melk og fløte kan også benyttes i sausen til gratengen. Bare kreativiteten som stopper deg.