Grisla brød

brød på klede

Grisla brød

Stor oppskrift for brød i bakerovn.

Brødmat/Bakverk

Middels

1døgn

Østfold

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 5 kg rugmel, finsiktet
  • 3 kg hvetemel, grovmalt
  • 9 kg hvetemel
  • 7 ss salt
  • 1 l melk
  • 10.25 l vann
  • 4 stk pakker gjær
  • 1 dl olje
  • 4 stk egg til pensling

Fremgangsmåte

Denne oppskriften er laget for brødbaking i bakerovn, hvor flere personer deltar i bakingen. 1 porsjon gir 24 brød.

  1. Lag deigen kvelden i forveien: Ha 5 liter vann, gjær og grovt mel i en bolle. Blandingen skal være veldig løs, som en tykk suppe.
  2. Neste morgen har man i resten av ingrediensene, og deigen eltes lenge.
  3. La deigen heve i cirka 30 minutter, slå deretter ned deigen.
  4. Tenn opp i ovnen. La det brenne i cirka 20 minutter før vi begynner utbakingen.
  5. Når man er cirka halvveis i utbakingen starter en person med å grisle brødene. Når grislingen er ferdig pensles brødene med egg.
  6. Tøm ovnen for glør og aske. Å bruke en kost av friske einebærkvister til å feie ut og vaske ovnen med lager en god aroma i både ovnen og rommet forøvrig.
  7. Brødene stekes i cirka 45-60 minutter.

Rettens opphav

Denne oppskriften ble sendt inn av Cecilie Kase Hystad fra Borge Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.

Man hører om at bakerovner var i bruk i Østfold på 1700-tallet. Etter hvert som man begynte å dyrke rug og senere hvete blir gjæret ovnsbrød mer vanlig. Det sies at bakerovnsbrød ble vanlig i Østfold og utover Østlandet tidligere enn i resten av landet. I 1779 skriver prest Wilse om brødbaking: «Hvede- og Rugmeel bages til Kager av Tallerkens Vidde og 1 Tommes tykkelse i sædvanlige Ovne, de første settes i Melk, de Andre i Vand/Melk, de æses med Øl-Giær». Kilde: Hverdagskost og festmat, Haldensvassdragets Kanalselskap AS, 1998.