
Grisla brød
Stor oppskrift for brød i bakerovn.
Brødmat/Bakverk
Middels
1døgn
Østfold
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 5 kg rugmel, finsiktet
- 3 kg hvetemel, grovmalt
- 9 kg hvetemel
- 7 ss salt
- 1 l melk
- 10.25 l vann
- 4 stk pakker gjær
- 1 dl olje
- 4 stk egg til pensling
Fremgangsmåte
Denne oppskriften er laget for brødbaking i bakerovn, hvor flere personer deltar i bakingen. 1 porsjon gir 24 brød.
- Lag deigen kvelden i forveien: Ha 5 liter vann, gjær og grovt mel i en bolle. Blandingen skal være veldig løs, som en tykk suppe.
- Neste morgen har man i resten av ingrediensene, og deigen eltes lenge.
- La deigen heve i cirka 30 minutter, slå deretter ned deigen.
- Tenn opp i ovnen. La det brenne i cirka 20 minutter før vi begynner utbakingen.
- Når man er cirka halvveis i utbakingen starter en person med å grisle brødene. Når grislingen er ferdig pensles brødene med egg.
- Tøm ovnen for glør og aske. Å bruke en kost av friske einebærkvister til å feie ut og vaske ovnen med lager en god aroma i både ovnen og rommet forøvrig.
- Brødene stekes i cirka 45-60 minutter.
Rettens opphav
Denne oppskriften ble sendt inn av Cecilie Kase Hystad fra Borge Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.
Man hører om at bakerovner var i bruk i Østfold på 1700-tallet. Etter hvert som man begynte å dyrke rug og senere hvete blir gjæret ovnsbrød mer vanlig. Det sies at bakerovnsbrød ble vanlig i Østfold og utover Østlandet tidligere enn i resten av landet. I 1779 skriver prest Wilse om brødbaking: «Hvede- og Rugmeel bages til Kager av Tallerkens Vidde og 1 Tommes tykkelse i sædvanlige Ovne, de første settes i Melk, de Andre i Vand/Melk, de æses med Øl-Giær». Kilde: Hverdagskost og festmat, Haldensvassdragets Kanalselskap AS, 1998.