
Gris-i-kål
Østlandsvariant av den kjente og kjære fårikålen.
Middagsretter
Lett
50minutter
Oslo og Akershus
Lagre som favoritt
Ingredienser
string(1) "4"- 1 kg svinekjøtt
- 1 kg hodekål
- 1.5 l vann
- 1 ss salt
- 20 stk pepperkorn
Fremgangsmåte
- Del svinekjøttet i passende serveringsstykker.
- Skjær kålen i båter, og legg kål og kjøtt lagvis i en stor gryte. Strø salt og pepper mellom lagene og hell vannet over.
- Kok opp retten og la den trekke ved kokepunktet til kålen og kjøttet er gjennomkokt.
- Server med kokte poteter.

Tips
Man kan bruke kjøtt fra de fleste delene av grisen. Det gjør ingenting om det er bein i kjøttet, men hvis det er mye bein bør man bruke litt mer kjøtt enn det som står i oppskriften.
Rettens opphav
Å koke kjøtt sammen med grønnsaker går langt tilbake i norsk mathistorie, så det er ikke rart at fårikålen flere ganger har blitt kåret til Norges nasjonalrett. Kokeboken «Fuldstændig Norsk Kogebog» av Karen Dorothea Bang fra 1835 inneholder det som trolig er av de eldste oppskriftene som ligner på fårikål, men der som «Nedlagt Gaas i Hvidkaal». I oppskriften blir det foreslått å bruke kjøtt av sau/får i stedet for gås. Tilgangen på sauekjøtt har vært bedre enn på gås, og trolig er dette årsaken til at fårikål har blitt en folkefavoritt. På Østlandet har det tradisjonelt vært bedre tilgang på svinekjøtt, og denne oppskriften kan derfor anses som en Østlandsversjon av fårikålen.
Denne oppskriften ble sendt inn av Eva Øvren i Østre Udnes Bygdekvinnelag i Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.