close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


kålhode på benk

Gris-i-kål

Østlandsvariant av den kjente og kjære fårikålen.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Lett
  • timer 50 minutter
  • location_on Oslo og Akershus
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 kg svinekjøtt
  • 1 kg hodekål
  • 112 l vann
  • 1 ss salt
  • 20 stk pepperkorn

Fremgangsmåte

  1. Del svinekjøttet i passende serveringsstykker.
  2. Skjær kålen i båter, og legg kål og kjøtt lagvis i en stor gryte. Strø salt og pepper mellom lagene og hell vannet over.
  3. Kok opp retten og la den trekke ved kokepunktet til kålen og kjøttet er gjennomkokt.
  4. Server med kokte poteter.
gris-i-kål på tallerken

Foto: Eva Øvren

Tips

Man kan bruke kjøtt fra de fleste delene av grisen. Det gjør ingenting om det er bein i kjøttet, men hvis det er mye bein bør man bruke litt mer kjøtt enn det som står i oppskriften.


place
Oslo og Akershus

Rettens opphav

Å koke kjøtt sammen med grønnsaker går langt tilbake i norsk mathistorie, så det er ikke rart at fårikålen flere ganger har blitt kåret til Norges nasjonalrett. Kokeboken "Fuldstændig Norsk Kogebog" av Karen Dorothea Bang fra 1835 inneholder det som trolig er av de eldste oppskriftene som ligner på fårikål, men der som «Nedlagt Gaas i Hvidkaal». I oppskriften blir det foreslått å bruke kjøtt av sau/får i stedet for gås. Tilgangen på sauekjøtt har vært bedre enn på gås, og trolig er dette årsaken til at fårikål har blitt en folkefavoritt. På Østlandet har det tradisjonelt vært bedre tilgang på svinekjøtt, og denne oppskriften kan derfor anses som en Østlandsversjon av fårikålen.
Denne oppskriften ble sendt inn av Eva Øvren i Østre Udnes Bygdekvinnelag i Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.