close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


camera_alt FOTO: Monica Friedrich Johannessen

Gomme fra Akkarfjord

Gomme er et enkelt, rimelig og søtt innslag til julefrokosten som store og små setter pris på.

billig mat
dyrtid
gomme
julegave
julemat
julepålegg
pålegg
rimelig mat
vertinnegave
  • local_offer Uspesifisert
  • local_dining Middels
  • timer 6 timer
  • location_on Finnmark
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 l helmelk
  • 1 dl sukker
  • 1 l surmelk
  • 2 stk egg

Fremgangsmåte

Varm opp helmelk tilsatt ½ dl sukker. La blandingen småkoke og dampe uten lokk i rundt
2 timer.

Visp sammen surmelk, resten av sukkeret og eggene og rør sammen med
den kokende melken. La stå til den skiller seg, du ser ostemassen klumper
seg.

Rør lite i kokekaret etter dette, men pass på at det ikke svies i bunnen. Kok
massen uten lokk på lav varme til ostestoff og myse begynner å bli brune.
Dette tar tid, +/- 4 timer.

Hvis ønskelig kan man tilsette rosiner på slutten av koketiden.

Ha gommen over i mindre plast-/metallbokser, dryss over kanel. Avkjøl.

Gommen kan fryses. Brukes som pålegg eller i lefse.

 

Her er oppskrift på «Snar gomme» som kan lage på under én time


place
Finnmark

Rettens opphav

Dobler du oppskriften får du en fin vertinnegave eller julegave.

Hjemmelaget gomme på melk er et enkelt, rimelig og søtt innslag til julefrokosten som store og små setter pris på, forteller Elin Albrigtsen fra Akkarfjord Bygdekvinnelag som har delt denne oppskriften med oss.