- Hell helmelka i en kasserolle, la det nesten koke opp, ha i surmelka. Blandingen skiller seg i ostemasse og myse. Ta opp ostemassen, og sett til siden.
- Fortsett og koke inn mysen sammen med sukkeret. Etter et par timer vil mysen være kokt inn, og blitt brun. Kvern ostemassen på kvern eller i foodprosessor, og bland denne godt i mysen. Småkokes til passe konsistens. Smak til med litt mere sukker hvis det trengs.
Gomme
Gomme fra Sømna.
local_offer Tilbehørlocal_dining Middelstimer 3 timerlocation_on Nordland-
favorite_border
Ingredienser
- 5 l helmelk
- 1 l surmelk
- 2 ss sukker
Fremgangsmåte
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Gunn Heidi Dahle i Sømna Bygdekvinnelag. Hun skriver:
"Denne oppskriften er fra Sømna og ble brukt til høytider og begravelser. Serveres som pålegg sammen med krinalefse. Kan fint fryses."