- Smør kjelen i botnen med usalta feitt (helst sauetalg).
- Slå mjølki i kjelen. La den koke godt opp før ein brøyter (har i kulturmjølka). Ikkje rør i mjølki før ein brøyter. Rør godt når ein slår i brøytinga.
- Tak så kjelen av varmen og lat han stå cirka 1/2 time. Ikk
- Set kjelen attende på varme. Ikkje ha så sterk varme til å byrja med. Rør etter botnen av og til, men forsiktig så ikkje osten vert i for små stykkar. Kok ned til gomben er brun og fin og der ikkje er så mykje myse etter.
- Lat gomben stå i mysa så vert han god og saftig.
Gombe
Tradisjonsrik mjølkerett.
local_offer Desserterlocal_dining Middelstimer 4 timerlocation_on Aust-Agder-
favorite_border
Ingredienser
- 10 l mjølk
- 13 dl kulturmjølk til brøyting
Fremgangsmåte
Rettens opphav
Denne oppskrifta er hentet fra heftet "Gamle matoppskrifter og matskikkar frå Valle", utgitt av Valle Bygdekvinnelag.