close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


kjøkkenutstyr på benk

Gombe

Tradisjonsrik mjølkerett.

  • local_offer Desserter
  • local_dining Middels
  • timer 4 timer
  • location_on Aust-Agder
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 10 l mjølk
  • 13 dl kulturmjølk til brøyting

Fremgangsmåte

  1. Smør kjelen i botnen med usalta feitt (helst sauetalg).
  2. Slå mjølki i kjelen. La den koke godt opp før ein brøyter (har i kulturmjølka). Ikkje rør i mjølki før ein brøyter. Rør godt når ein slår i brøytinga.
  3. Tak så kjelen av varmen og lat han stå cirka 1/2 time. Ikk
  4. Set kjelen attende på varme. Ikkje ha så sterk varme til å byrja med. Rør etter botnen av og til, men forsiktig så ikkje osten vert i for små stykkar. Kok ned til gomben er brun og fin og der ikkje er så mykje myse etter.
  5. Lat gomben stå i mysa så vert han god og saftig.

place
Aust-Agder

Rettens opphav

Denne oppskrifta er hentet fra heftet "Gamle matoppskrifter og matskikkar frå Valle", utgitt av Valle Bygdekvinnelag.