Glutenfritt flatbrød
Tradisjonsrikt flatbrød uten gluten.
Brødmat/Bakverk
Middels
60minutter
Sogn og Fjordane
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 1 stk pakke potetmos, vanleg
- 3 dl vatn
- 1 ts salt
- 150 g bokkveite
- 75 g Semper brødmix med fiber
Fremgangsmåte
- Kok mosen etter oppskrift på pakken, men med berre 3 dl vatn.
- Når mosen er kald, eltar ein mjøl inn i potetmosen til deigen blir god å kjevle. Ikkje ver redd for å bruke mykje bakemjøl til utbaking. Det er betre å koste av litt etterpå enn å ha problem med kjevlinga.
- Steik på helle på middels varme. Til utbaking brukar ein Semper brødmix med fiber. Ein må bruke bakstefløy til å rulle leiven på med.
Flere glutenfrie oppskrifter på tradisjonelle retter finner du HER.
Rettens opphav
Flatbrød er det «opprinnelige» norske brødet. Går vi riktig langt tilbake ble brødene laget av grovt mel og vann som ble klappet tynt og stekt over bål eller på skiferheller. Gjæret brød var ikke et alternativ av flere grunner. For det første inneholder ikke bygg vanlig gluten som har evnen til å holde på gassen som gjæren produserer. Derfor er ikke bygg egnet til å være det eneste kornslaget i gjæret brød. Vær likevel oppmerksom på at bygg har glutenlignende proteiner som gjør at de som har cøliaki blir syke av det. I tillegg hadde man ikke ovn til å steke gjærbakst i, og flatbrødet var også svært holdbart, noe som var en viktig egenskap.
Oppskrifta er henta fra Fjordamat, skrevet av Åse Kongsvik og Kari Støfringsdal og utgitt av Sogn og Fjordane Bygdekvinnelag på Selja Forlag i 2008.