
Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik
Glutenfrie raspeballer
Tradisjonsrike raspeballer på glutenfri oppskrift.
Middagsretter
Middels
50minutter
Sogn og Fjordane
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 100 g potetmospulver
- 2 dl vatn
- 400 g skrelte poteter
- 160 g glutenfritt mel med fiber
- 2 ts salt
Fremgangsmåte
- Rasp potetene og ha i vatn, eller ha potet og vatn i food prosessor og knus dei.
- Bland i potetmospulver og lat det svelle i 10 minutt.
- Bland inn mjølet og saltet.
- Form kakene med hendene og ha dei i kokande kjøttkraft. Lat dei trekkje i 1/2 time.
Server med salt kjøt, pølser, bacon og kokt kålrot.
Flere glutenfrie oppskrifter på tradisjonelle retter finner du HER.
Rettens opphav
Poteta kom til Sogn og Fjordane allerede rundt 1740. Raspeballer er et godt eksempel på at kjært barn har mange navn. Bare i Sogn og Fjordane kan de gå under klubb, aukar, raspekaker, kumler eller kompar. Stort sett blir retten laget etter noen tradisjonelle prinsipper, men det er mange variasjoner i sammensetning og tilbehør.
Oppskrifta er henta fra Fjordamat, skrevet av Åse Kongsvik og Kari Støfringsdal og utgitt av Sogn og Fjordane Bygdekvinnelag på Selja Forlag i 2008.