Glutenfrie raspeballer

raspeballer på tallerken

Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik

Glutenfrie raspeballer

Tradisjonsrike raspeballer på glutenfri oppskrift.

Glutenfri

Middagsretter

Middels

50minutter

Sogn og Fjordane

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 100 g potetmospulver
  • 2 dl vatn
  • 400 g skrelte poteter
  • 160 g glutenfritt mel med fiber
  • 2 ts salt

Fremgangsmåte

 

  1. Rasp potetene og ha i vatn, eller ha potet og vatn i food prosessor og knus dei.
  2. Bland i potetmospulver og lat det svelle i 10 minutt.
  3. Bland inn mjølet og saltet.
  4. Form kakene med hendene og ha dei i kokande kjøttkraft. Lat dei trekkje i 1/2 time.

Server med salt kjøt, pølser, bacon og kokt kålrot.

Flere glutenfrie oppskrifter på tradisjonelle retter finner du HER.

 

 

Rettens opphav

Poteta kom til Sogn og Fjordane allerede rundt 1740. Raspeballer er et godt eksempel på at kjært barn har mange navn. Bare i Sogn og Fjordane kan de gå under klubb, aukar, raspekaker, kumler eller kompar. Stort sett blir retten laget etter noen tradisjonelle prinsipper, men det er mange variasjoner i sammensetning og tilbehør.
Oppskrifta er henta fra Fjordamat, skrevet av Åse Kongsvik og Kari Støfringsdal og utgitt av Sogn og Fjordane Bygdekvinnelag på Selja Forlag i 2008.