Glohani

Glohani stekt i ovn

Glohani

Før i tida var "glohani" høydepunktet for barna når mor bakte brød.

bålmat

barn

barnekake

brunost

klappekake

smør

takke

Brødmat/Bakverk

Lett

60minutter

Nord-Trøndelag

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 50 g smør/margarin
  • 5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 1 ts salt
  • 2 ts sukker
  • 1.2 l hvetemel eller med sammalt rug/hvete

Fremgangsmåte

  1. Smelt smør/margarin (eller bruk 0,5 dl olje), tilsett melk og avkjøl (eller varm) til fingervarm blanding. Rør ut gjæren i litt av væsken, og tilsett resten.
  2. Del av passende emner, som klappes til og heves.
  3. Stekes direkte på ovnsplata, vedovn eller på ei takke. Kan også stekes på en steinhelle på bål eller i ovnen på 185 grader i ca 13-15 min.

Et tips er å tilsette vaniljesukker som en smakstilsetning. Det gir glohani et litt mer aromatisk preg.

Glohani smaker godt med smør og brunost .

Glohani med brunost

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Skogn Bygdekvinnelag. De skriver:
«Dette var et høydepunkt for barna når mor bakte brød. Da ble det en liten klatt deig til overs som barna fikk lage sin egen lille glohani av, – klappet ut med hånden og stekt på vedovnen».