
Glohani
Før i tida var "glohani" høydepunktet for barna når mor bakte brød.
Brødmat/Bakverk
Lett
60minutter
Nord-Trøndelag
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 50 g smør/margarin
- 5 dl melk
- 50 g gjær
- 1 ts salt
- 2 ts sukker
- 1.2 l hvetemel eller med sammalt rug/hvete
Fremgangsmåte
- Smelt smør/margarin (eller bruk 0,5 dl olje), tilsett melk og avkjøl (eller varm) til fingervarm blanding. Rør ut gjæren i litt av væsken, og tilsett resten.
- Del av passende emner, som klappes til og heves.
- Stekes direkte på ovnsplata, vedovn eller på ei takke. Kan også stekes på en steinhelle på bål eller i ovnen på 185 grader i ca 13-15 min.
Et tips er å tilsette vaniljesukker som en smakstilsetning. Det gir glohani et litt mer aromatisk preg.
Glohani smaker godt med smør og brunost .
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Skogn Bygdekvinnelag. De skriver:
«Dette var et høydepunkt for barna når mor bakte brød. Da ble det en liten klatt deig til overs som barna fikk lage sin egen lille glohani av, – klappet ut med hånden og stekt på vedovnen».