close
search
close

Logg inn


Glemt passord?

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


fiskekaker i form

Gjeddekaker

Gode gjeddekaker etter oppskrift fra Hole.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Middels
  • timer 60 minutter
  • location_on Buskerud
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 kg ferdig oppmalt fisk
  • 1 ss salt
  • 2 ss potetmel
  • 12 ts malt muskat
  • 1 stk egg
  • 2 ss hakket løk
  • 5 dl melk

Fremgangsmåte

  1. Flatrens, vask og tørk fisken godt. Skjær fra filetene og skjær kjøttet fra skinnet.
  2. Mal fisk, salt, muskat og potetmel 2 ganger. Spe med halvpisket egg og melk, arbeid væsken godt inn mellom hver gang, til passende konsistens. Tilsett finhakket løk til slutt.
  3. Ha litt vann på hendene og på ei treskje, og form runde, litt flattrykte kaker. Brun de pent brune i smør eller margarin og la dem ettersteke på svakere varme til de er gjennomstekt.

Serveringstips

Disse gjeddekakene er gode servert som gjeddeburgere. Server med hamburgerbrød, salat, løk, tomat og gjerne litt crème fraiche.


place
Buskerud

Rettens opphav

Denne oppskriften ble sendt inn av Hole Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012. I Hole arrangeres det årlig en egen Gjeddefestival.
Det første vi hører om fisk på Ringerike er fra Olav den Helliges saga. Høsten 1014 kom Olav med mannskapet sitt til Sigurd Syr på Bønsnes og ble der vinteren over: "Kong Sigurd holdt bord for dem annehver dag med fisk og melk, og annenhver dag med kjøtt og øl".
Den gangen fantes det ikke gjedde i Tyrifjorden - i følge Peter Lyse kom den første i 1860. På Hadeland var det gjedde i noen vann, og dette året var det storflom som førte til at demninger røk. Slik fulgte gjedda med til Tyrifjorden, og det ble sagt at man fisket gjedde som hadde merker etter å ha gått i fossen.