close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Gammelt kjøkkenutstyr

Gammelsalta sei

Med bacon, poteter og gulrotstuing.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Middels
  • timer 2 timer
  • location_on Nordland
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 kg gammelsalta sei
  • 6 stk gulerøtter
  • 300 g bacon
  • 200 g salt spekk
  • 2 stk løk
  • 5 dl melk
  • 2 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 12 stk poteter

Fremgangsmåte

  1. Fisken vannes ut ett til to døgn. Skinnet kan rives av. Fisken deles i porsjonsstykker.
  2. Gulrota skrelles og skjæres i biter og kokes knapt mør. Løken skjæres i skiver og brunes lett.
  3. Bacon og salt spekk skjæres i biter og stekes sprøtt. Kok potetene.
  4. Lag hvit saus ved å smelte smør og røre i hvetemel. Spe med melk etterhvert. Sausen kokes i 5-10 minutter. Noe av melken kan erstattes med fiskekraft eller gulrotkraft. Smakes til med salt, pepper og eventuelt muskat.
  5. Etter at poteten er kommet på kok, kokes det opp vann i en kjele hvor fisken skal trekke i 15-20 minutter. Den skal kunne løsnes fra benene. Gulrotbitene tilsettes den hvite sausen og varmes opp før servering.

Server med godt flatbrød til.


place
Nordland

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Steigen Bygdekvinnelag. Dette er tradisjonell nordnorsk middagsmat fra kysten fra Helgeland til Salten. Den er nå et etterspurt produkt som lenge så ut til å forsvinne med den eldre generasjon fiskere.
Gammelsalta sei/rødsei er tradisjonsmat fra kysten fra den tida salting eller tørking var den metoden man hadde for å ta vare på råvarene. Det spesielle med rødseien er fargen. Den blir mørkere enn vanlig saltsei fordi den ikke er bløgget. Seien skal ikke vaskes. Den sløyes, flekkes og legges ned i tønner med salt mellom lagene. Den oppbevares kjølig og kan lagres i flere år. Nå for tida brukes plasttønner, men de må være mørke for å få rett farge på fisken.