close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Gáhkko

Samisk gjærbakst.

  • local_offer Brødmat/Bakverk
  • local_dining Middels
  • timer 3 timer
  • location_on Nordland
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 100 g smør
  • 1 l melk
  • 1 stk pakke fersk gjær
  • 2 ss sirup
  • 2 ts fennikkel
  • 0 ukjent mel til passe mengde

Fremgangsmåte

  1. Smelt smør. Varm melka sammen med smøret. Smuldre gjæra i væsken. Ha i sirup. Bland krydder og hvetemel. Bland det våte med det tørre til en passelig deig. Heves i 30 minutter.
  2. Ikke tøm hele deigen på bakebordet, men kjevle ut en gáhkko av gangen til ca. 1 cm tykkelse. Etterheves under klede i ca.1 time.
  3. Like før stekeplaten settes i ovnen, så prikkes de med en gaffel. Stekes i midten eller på nederste rille. I varmluftsovn på 220 grader eller på 250 grader uten varmluft. Del gjerne gáhkkoen i to på langs før servering.

place
Nordland

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Musken Bygdekvinnelag. Dette er gjærbakst som er veldig vanlig blant den samiske befolkning, både i Musken, men også ellers i Nordland. For å få en vellykket bakst er det nødvendig å ta tiden til hjelp. Temperaturen i rommet har også noe å si for om man er heldig med bakverket.