- Smelt smør. Varm melka sammen med smøret. Smuldre gjæra i væsken. Ha i sirup. Bland krydder og hvetemel. Bland det våte med det tørre til en passelig deig. Heves i 30 minutter.
- Ikke tøm hele deigen på bakebordet, men kjevle ut en gáhkko av gangen til ca. 1 cm tykkelse. Etterheves under klede i ca.1 time.
- Like før stekeplaten settes i ovnen, så prikkes de med en gaffel. Stekes i midten eller på nederste rille. I varmluftsovn på 220 grader eller på 250 grader uten varmluft. Del gjerne gáhkkoen i to på langs før servering.
Gáhkko
Samisk gjærbakst.
local_offer Brødmat/Bakverklocal_dining Middelstimer 3 timerlocation_on Nordland-
favorite_border
Ingredienser
- 100 g smør
- 1 l melk
- 1 stk pakke fersk gjær
- 2 ss sirup
- 2 ts fennikkel
- 0 ukjent mel til passe mengde
Fremgangsmåte
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Musken Bygdekvinnelag. Dette er gjærbakst som er veldig vanlig blant den samiske befolkning, både i Musken, men også ellers i Nordland. For å få en vellykket bakst er det nødvendig å ta tiden til hjelp. Temperaturen i rommet har også noe å si for om man er heldig med bakverket.