- Smuldre mel, bakepulver, sukker og smør. Bland i eggene og arbeid alt sammen til den deig. Bruk mer mel om nødvendig.
- Sett deigen kjølig i noen timer.
- Bland mandler, melis, vaniljesukker og vann til en grøtaktig konsistens, og smak til med romessens.
- Forvarm ovnen til 180 grader.
- Kjevle 2/3 av deigen til en bunn som legges i en smurt rundt kakeform, cirka 24 centimeter i diameter.
- Smør fyllet utover bunnen og strø på kanel og kardemomme.
- Kjevle ut resten av deigen og skjær til strimler som legges i rutemønster på fyllet. Avslutt med en å rulle ut en tynn pølse av deigen, og legg denne langs kanten som en ramme.
- Stek på nederste rille til kaken har en gylden farge.
Fyrstekake
Saftig mandelkake etter gammel oppskrift fra Nord-Trøndelag.
local_offer Kakerlocal_dining Middelstimer 3 timerlocation_on Nord-Trøndelag-
favorite_border
Ingredienser
- 250 g hvetemel
- 125 g sukker
- 125 g smør
- 3 ts bakepulver
- 2 stk egg
- 120 g malte mandler
- 200 g melis
- 1⁄2 ts vaniljesukker
- 1 dl vann
- 1 ts romessens
- 1 ts kanel og kardemomme
Fremgangsmåte
Rettens opphav
Kaker med mandler i ble tradisjonelt sett på som veldig eksklusive i Norge. I en kokebok fra 1895, skrevet av Henriette Schønberg Erken, står det at "saakaldte krydderier" ikke var noe man tilsatte maten daglig. "Krydder er dyre og forfalskes derfor ofte. Man sikrer sig derimot ved at kjøpe dem hele og selv pulverisere dem". Schønberg Erken omtaler også korinter, sukat, rosiner og mandler som "krydderier" og forklarer at mandler "benyttes hele, støtte eller skaarne i stykker.". Mandlenes eksklusivitet har trolig bidratt til at noen av våre fremste festkaker er med mandler, som kransekake og fyrstekake.
Denne fyrstekaken er en gammel oppskrift fra Nord-Trøndelag, og ble sendt inn av Sissel Leangen til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.