
Fløyelsgrøt
God grøt med lange tradisjoner.
Grøt
Lett
20minutter
Buskerud
Lagre som favoritt
Ingredienser
string(1) "6"- 200 g smør
- 250 g hvetemel
- 2 l melk
- 1 ts salt
Fremgangsmåte
- Smelt smøret og rør inn melet til det blir glatt og jevnt.
- Spe med melken, litt om gangen, og la det koke opp mellom hver gang.
- Smak til med salt når grøten er ferdig.
Serveres med sukker, kanel og saft.
Rettens opphav
Denne oppskriften er hentet fra heftet «Tradisjonskost fra Ringerike» som ble utgitt i 1996.
Her kan vi lese at grøt og velling ble mye brukt. Vassgraut og melkegrøt var mest vanlig til hverdags, mens fløyelsgraut var vanlig lørdagsmiddag.
En gammel husmann fra Ådalen sa: «Får je itte graut kan det vara». Han var ute på jordet og arbeidde, og gadd ikke gå til gards å eta kveldsvorden hvis han fikk greie på at det ikke var graut til kvelds.