close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


vafler på fat med brunost og syltetøy

Fløtevafler

Sprø og gode vafler, uten egg.

  • local_offer Kaker
  • local_dining Lett
  • timer 30 minutter
  • location_on Landsdekkende
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 l fløte, søt eller sur
  • 300 g hvetemel
  • 1 ts salt
  • 12 ts kardemomme

Fremgangsmåte

  1. Visp fløten godt. Om den er svært fet bør den blandes med litt vann, ellers renner mye fett ut under stekning.
  2. Bland i mel, salt og eventuelt kardemomme.
  3. Legg de ferdigstekte vaflene utover til avkjøling så de blir sprø. Legges de oppå hverandre eller dekkes til, blir de myke.

Server med sukker, syltetøy eller brunost.

1 porsjon gir cirka 10 vaffelplater.


place
Velg fylke fra kartet

Rettens opphav

Kaker stekt i kakejern - som vafler, jønnbrød og goro - er blant de eldste kakeslagene vi har. Disse ble stekt i jern med et langt skaft, og ofte var det solid håndverk som lå bak hvert jern med deres pene mønstre. Jernene ble fylt med røre, og man holdt dem inn i varmen i grue eller peis. Etter at komfyrene kom i bruk ble det laget jern til å sette oppå komfyren. "Stekeplatene" på komfyren besto av ringer som kunne tas av, og man satte jernet over varmen når ringene ble tatt av. Husmødrene syntes at disse jernene var så mye mer lettvinne at de kalte dem for "maskin".
Vaffeljernet har "alltid" hatt fem hjerter. Vaffelmønsteret menes å være en etterligning av kakene i bikubene.
Vaffeloppskrifter finner vi i ulike varianter over hele landet, og som oftest var vaflene et resultat av de råvarene og eventuelt restene (f.eks. av grøt) som man hadde tilgjengelig. Denne spesifikke oppskriften er hentet fra boka "Norsk mat. Tradisjoner og gamle matretter". Den ble utgitt av Norges Bygdekvinnelag i 1994 på Landbruksforlaget, og er en revisjon av boka «Norsk mat» fra 1965. Redaktør var Kari Aakerholt.