
Glass i bildet er lånt av Magnor Glassverk.
Flesk og duppe
God "hårdasmat" etter oppskrift fra Hedmark.
Middagsretter
Lett
30minutter
Hedmark
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 1 kg lettsaltet sideflesk
- 2 dl stekefett
- 1 dl hvetemel
- 1 l melk
Fremgangsmåte
- Stek lettsaltet sideflesk i skiver på middels varme til det er sprøtt. Ta vare på fettet og ha litt vann i panna for å «koke ut».
- Ha fettet i en kjele, og rør inn melet. La det bruse litt og spe med utkoket fra panna og melk til det blir en passe tykk saus. Kok opp. Smak til med salt og pepper.
Server flesk og duppe med kokte poteter og revne eller kokte gulrøtter.
Rettens opphav
Før fryserens tid var det vanlig å ‘salte ned’ mesteparten av kjøttet når man hadde slaktet dyr. Det er ikke få gamle oppskrifter fra Hedmark som baserer seg på salta kjøtt og/eller flesk. Ferskt kjøtt var festmat, og noe man ofte kun spiste i den kalde årstida i forbindelse med slakting.
Denne oppskriften ble sendt inn av Mo Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.