Flatbrødsøyll (flatbrødsoll)
Enkel rett som passer godt som sommermat.
Middagsretter
Lett
15minutter
Oppland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 1 stk porsjon flatbrød
- 1 stk porsjon melk - søt eller sur
- 1 stk porsjon spekeskinke
Fremgangsmåte
- Finn frem flatbrød, melk og spekeskinke og plasser alt der det skal spises. Flatbrødmengde utfra størrelse på skål/dyptallerken, og melkemengde så det dekker flatbrødet.
- Retten lages av hver enkelt ved bordet. Flatbrød knuses/brytes til mindre biter med hendene direkte i skål/dyptallerken. Melk helles over flatbrødbitene i slik mengde at det ikke blir tørt. Spises umiddelbart før flatbrødet blir oppbløtt. Flatbrød med spekeskinke spises ved siden av.
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Hanne Mette Aarnes i Tretten Bygdekvinnelag. Hun skriver:
«Flatbrødsøyll er brukt på Tretten og i Gudbrandsdalen, men også utover vårt distrikt. Søyll ble opprinnelig brukt som mat i onnene. Nå til dags er søyll brukt til middag spesielt på varme sommerdager. Spiser man flatbrød med spekeskinke ved siden av blir det et godt og mettende måltid.»