close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


flatbrød i kurv

Flatbrød fra Trysil

God oppskrift på vårt mest tradisjonsrike brød.

  • local_offer Brødmat/Bakverk
  • local_dining Middels
  • timer 20 minutter
  • location_on Hedmark
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 l surmjølk
  • 1 l skummet surmjølk
  • 212 kg sammalt hvete, fin
  • 12 kg hvetemel
  • 11 ts hjortetakksalt
  • 2 ts natron
  • 1 ts salt

Fremgangsmåte

  1. Bland alle ingrediensene til en deig.
  2. Bak ut deigen med litt fin og litt grov sammalt hvete. Bruk minst mulig mjøl. Ta en del av deigen igjen og gjør på samme måten.
  3. Kjevles så tynt som mulig. Rull over ei bakststikke og stek på takke ved svak varme.

1 porsjon skal gi 8-10 brød.


place
Hedmark

Rettens opphav

I boka "Tradisjonsmat" fra Trysil Bygdekvinnelag forteller Else Løken: - Før og under krigen ble det brukt mest flatbrød. Hjemme hadde vi ei stor kiste i bua. Høst og vår ble det bakt flatbrød og kista ble full. Vi hadde også to "nøler", en for grovt og en for fint mjøl. Vi åt flatbrød til frokost, middag og kvelds. Det var holdbart og billig.
Denne oppskrifta er hentet fra boka "Tradisjonsmat". Det står at brødet ble brettet sammen til "nestbrød" eller "vikbrød" når de skulle ha det med til skogs eller på utslått.