close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


ferskost med kavre på rugbrød

Ferskost

Gammel oppskrift fra Toten.

  • local_offer Tilbehør
  • local_dining Lett
  • timer 1 døgn
  • location_on Oppland
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 l skummet kulturmelk
  • 12 ts salt
  • 1 ts karve

Fremgangsmåte

  1. Varm melken til den skiller seg, ved cirka 40 grader. Hell melken gjennom et rent kjøkkenhåndkle eller et kaffefilter. La det stå i kjøleskapet i noen timer, gjerne over natten. Jo lenger osten står, jo fastere blir den.
  2. Rør inn salt og karve.
  3. Trykk osten godt ned i en passende form, for eksempel en plastform eller en tekopp.

place
Oppland

Rettens opphav

Denne oppskriften er hentet fra boken "Amtmanninen og hennes døtre", skrevet av Torveig Dahl, Kirsten Gustad, Anne Mari Amlien, Vigdis Bjørhovde, Rita Wentzel-Larsen og Karin E. Jansen.
Boka er basert på de håndskrevne oppskriftene etter amtmanninne Ditlevine Weidemann og hennes døtre Ingeborg Marie, Nahyda og Amalie fra Stenberg på Toten, der de levde 1802-1901. Amtmanninnene holdt styr på store og omfattende husholdninger, og hadde ansvar for at det som ble servert til hverdag og fest var standsmessig og innholdsrikt for familien, for tjenerskapet - og for alle gjestene gjennom året.