- Varm melken til den skiller seg, ved cirka 40 grader. Hell melken gjennom et rent kjøkkenhåndkle eller et kaffefilter. La det stå i kjøleskapet i noen timer, gjerne over natten. Jo lenger osten står, jo fastere blir den.
- Rør inn salt og karve.
- Trykk osten godt ned i en passende form, for eksempel en plastform eller en tekopp.
Ferskost
Gammel oppskrift fra Toten.
local_offer Tilbehørlocal_dining Letttimer 1 døgnlocation_on Oppland-
favorite_border
Ingredienser
- 1 l skummet kulturmelk
- 1⁄2 ts salt
- 1 ts karve
Fremgangsmåte
Rettens opphav
Denne oppskriften er hentet fra boken "Amtmanninen og hennes døtre", skrevet av Torveig Dahl, Kirsten Gustad, Anne Mari Amlien, Vigdis Bjørhovde, Rita Wentzel-Larsen og Karin E. Jansen.
Boka er basert på de håndskrevne oppskriftene etter amtmanninne Ditlevine Weidemann og hennes døtre Ingeborg Marie, Nahyda og Amalie fra Stenberg på Toten, der de levde 1802-1901. Amtmanninnene holdt styr på store og omfattende husholdninger, og hadde ansvar for at det som ble servert til hverdag og fest var standsmessig og innholdsrikt for familien, for tjenerskapet - og for alle gjestene gjennom året.