Fersk suppe med kjøtt og krumme

Fersk suppe med kjøtt og krumme

Sunn, god og varmende vintermat for små og store.

Middagsretter

Middels

2.5timer

Oppland

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1.5 kg storfekjøtt, høyrygg med ben
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 stk lite kålhode
  • 3 stk gulrøtter
  • 0.5 stk sellerirot
  • 1 stk purre
  • 1 stk kålrot
  • 2 ss smør (løksaus)
  • 1 stk løk (løksaus)
  • 3 ss hvetemel (løksaus)
  • 5 dl kjøttkraft (løksaus)
  • 1 ss eddik (løksaus)
  • 2.5 ss sukker (løksaus)
  • 50 g smør (krumme/melboller)
  • 200 g hvetemel (krumme/melboller)
  • 1.25 dl kraft eller mel (krumme/melboller)
  • 1 stk egg (krumme/melboller)
  • 1 ss sukker (krumme/melboller)
  • 0.25 ts salt (krumme/melboller)
  • 0.25 ts kardemomme (krumme/melboller)

Fremgangsmåte

  1. Ha kjøttet i hele stykker i en kjele. Fyll kjelen med vann til det dekker kjøttet. Kok opp og skum godt av. Dryss over salt og la kjøttet trekke i 2-3 timer under lokk.
  2. Del opp grønnsakene og la de koke med de siste 20-30 minuttene. Kålroten kokes i egen kjele.
  3. Smak til suppen med salt og pepper. Ta av kraft til sausen

Løksaus: 

  1. Finhakk løken og la den surre seg blank i smør. Rør inn mel og spe med varm kraft.
  2. Kok opp og la sausen koke i ca 10 min., smak til med eddik, sukker, salt og pepper. Sausen skal ha en mild sur-søt smak.

Krumme/melboller

  1. Smelt smør, avkjøl litt Tilsett melk/kraft, sammenpisket egg , sukker, krydder og hvetemel. Rør til en litt tykk grøt, la den svelle litt i ca 10 min. med plast over.
  2. Form boller med en skje dyppet i kokt vann. Legg bollene over i den varme suppa og la de trekke der i 5-10 min før det serveres.

Server suppen med grønnsaker og klot i første måltidet, så serveres kjøttet i skiver med kålrot, kokte poteter og løksaus etterpå.

Rettens opphav

Denne oppskriften er sendt inn av Østre Toten Bygdekvinnelag.
En av medlemmene, Randi, forteller at fersk suppe var en typisk søndagsmiddag hjemme hos hennes mor.