
Fersk suppe med elgkjøtt
Fersk suppe med elgkjøtt og melboller, eller elgkjøtt med poteter og sursøt-saus.
Middagsretter
Middels
6timer
Telemark
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 2 kg elgkjøtt (gjerne bog m/kraftben)
- 4 l kraft
- 5 stk gulerøtter
- 2 stk løk
- 1 stk sellerirot
- 1 stk persillerot
- 1 stk purre
- 1 stk liten hodekål
- 1 ukjent persillegrønt i tilslutt
- 4 ss hvetemel (sursøt saus)
- 1 l kraft fra suppa (sursøt saus)
- 2 ss eddik (sursøt saus)
- 2 ss sukker (sursøt saus)
- 120 g smør (melboller)
- 120 g hvetemel (melboller)
- 2 dl kokende vann (melboller)
- 2 stk egg (melboller)
- 2 ts sukker (melboller)
- 0.5 ts salt (melboller)
- 2 g kardemomme (melboller)
Fremgangsmåte
Suppe
- Kok kraft på kraftbein i ca. 5-6 timer.
- Kjøttet vannes ut i kaldt vann, bytt ut vannet og kok opp med salt og pepper. Kjøttet kan koke og godgjøre seg i 2-3 timer.
- Del opp grønnsakene og ha i suppa på slutten av koketida til de blir passe møre.
Sur-søt saus
- Rør ut hvetemel med kraften fra suppa, rør den glatt og fin. Kok opp. Tilsett eddik og sukker, smak deg frem.
Melboller
- Smelt smør og tilsett hvetemel, rør det jevnt og glatt. Spe med vann og kok opp til den slipper kjelen. Bland i egg og smak til med salt, sukker og kardemomme.
- Ha i en kald glassbolle. La den bli kald og stivne. Ha bollen på bordet. De som spiser tar selv en og en spiseskje med deigen i suppa.
Ta ut kjøttet fra suppa og server med poteter og sur-søt saus. Suppa serveres med melboller, ved siden av eller som forrett.
Ønsker man bare å servere suppe, kan man tilsette noen terna poteter i suppa og nyte en god kjøttsuppe! Da dropper man kokte poteter og den sur-søte sausen.
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Karoline Tveitan i Siljan Bygdekvinnelag. Hun skriver:
«Kjøttsuppe er minner fra de flestes barndom, som følger deg resten av livet. I Siljan har man i generasjoner hatt tilgang på elgkjøtt, og derfor har ofte det hatt sin plass i kjøttsuppa. Det er noe magisk med ei god kjøttsuppe. Lang koketid, norske rotgrønnsaker gir gode smaker og metter sultende mager. Ei god kjøttsuppe er enkel og lage!»