close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Fastelavensboller

Fastelavnsboller

Selv om det ikke lenger er vanlig å faste i Norge er fastelavnsboller et must på fastelavnssøndag.

  • local_offer Kaker
  • local_dining Lett
  • timer 20 minutter
  • location_on Oslo og Akershus
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 l hvetemel (til hvetebollene)
  • 150 g sukker (til hvetebollene)
  • 300 g mykt margarin (til hvetebollene)
  • 6 dl melk (til hvetebollene)
  • 1 stk egg (til hvetebollene)
  • 50 g gjær (til hvetebollene)
  • 1 ts bakepulver (til hvetebollene)
  • 1 dl malte mandler (til mandelfyllet)
  • 1 dl melis (til mandelfyllet)
  • 2 stk eggehviter (til mandelfyllet)
  • 3 dl kremfløte (til montering)
  • 2 ts sukker (til montering)
  • 1 ts vaniljesukker (til montering)

Fremgangsmåte

Hveteboller

  1. Løs opp gjæren i litt av melken. Tilsett resten av melken, mel, egg, sukker, kardemomme, bakepulver og margarin. Elt i kjøkkenmaskin til en jevn deig. Hev til dobbelt størrelse.
  2. Sett ovnen på 225 grader.
  3. Trill ut deigen til boller. Etterhev disse på en bakeplate i cirka 30 minutter.
  4. Pensle bollene med sammenpisket egg. Stek midt i ovnen i cirka 12 minutter.

Mandelmasse

  1. Bland mandler, melis og eggehvite sammen til en jevn masse.

Montering

  1. Skjær et lite lokk i bollene og hul ut innmaten av bollene. Fordel dette på en stekeplate og stek i ovnen til det er lysebrunt.
  2. Pisk krem av fløte sammen med vaniljesukker og sukker.
  3. Bland 2/3 av kremen med mandelmassen og «bolleinnmaten». Fyll dette tilbake i bollene. Legg resten av krem på toppen, og legg på lokket. Strø melis over.

place
Oslo og Akershus

Rettens opphav

Fastelavnssøndag skulle man tradisjonelt spise god og feit mat som oppladning til fasten. Skikken med fastelavnsboller kommer mest trolig fra lenger sør i Europa, men har fått godt fotfeste også her i Norge. Flere steder i Akershus var det tradisjon for å spise store, gode boller med mye rosiner i til ettermiddagskaffen på fastelavnssøndag. Bollene ble bakt dagen før. Dagen etter – «blåmandag» – spiste man restene. Bollene ble skåret i biter, og man helte varm melk over de.
Denne oppskriften ble sendt inn av Tone Glemmestad til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.