- Del kålen i båter.
- Legg kjøtt og kål lagvis i ei gryte med salt og pepper mellom lagene. Slå kokende vann over og la det koke opp. La fårikålen trekke til kjøttet er mørt.
Fårikål
Norges nasjonalrett!
local_offer Middagsretterlocal_dining Letttimer 2 timerlocation_on Landsdekkende-
favorite_border
Ingredienser
- 11⁄2 kg sauekjøtt
- 11⁄2 kg kål
- 3 dl vann (cirka)
- 2 ts salt
- 4 ts hel pepper
Fremgangsmåte
Rettens opphav
Fårikål ble første gang kåret til Norges nasjonalrett av NRK Nitimens lyttere i 1972. Også i 2014 ble den stemt fram som nasjonalrett i en undersøkelse gjennomført av Landbruks- og matdepartementet.
En av de første oppskriftene, eller snarere referansene, til fårikål finner i kokeboken "Fulstændig norsk kokebok", skrevet av Karen Dorothea Bang og utgitt første gang i Arendal i 1835. I denne boken finner vi en oppskrift på "Nedlagt gaas i hvidkaal" - altså gås i kål. I oppskriften foreslår Bang at også hønse- eller fårekjøtt kan brukes. Historisk, som i dag, har tilgangen til sauekjøtt vært langt bedre enn tilgangen til gås, og antakeligvis er det derfor fårikål har blitt den kjente og kjære favoritten som fortsatt brukes i dag.
Denne oppskriften er lett modifisert etter en oppskrift i boka Fjordamat, skrevet av Åse Kongsvik og Kari Støfringsdal, utgitt av Sogn og Fjordane Bygdekvinnelag på Selja Forlag i 2008.