
Fårikål
Norges nasjonalrett!
Middagsretter
Lett
2timer
Landsdekkende
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 1.5 kg sauekjøtt
- 1.5 kg kål
- 3 dl vann (cirka)
- 2 ts salt
- 4 ts hel pepper
Fremgangsmåte
- Del kålen i båter.
- Legg kjøtt og kål lagvis i ei gryte med salt og pepper mellom lagene. Slå kokende vann over og la det koke opp. La fårikålen trekke til kjøttet er mørt.
Rettens opphav
Fårikål ble første gang kåret til Norges nasjonalrett av NRK Nitimens lyttere i 1972. Også i 2014 ble den stemt fram som nasjonalrett i en undersøkelse gjennomført av Landbruks- og matdepartementet.
En av de første oppskriftene, eller snarere referansene, til fårikål finner i kokeboken «Fulstændig norsk kokebok», skrevet av Karen Dorothea Bang og utgitt første gang i Arendal i 1835. I denne boken finner vi en oppskrift på «Nedlagt gaas i hvidkaal» – altså gås i kål. I oppskriften foreslår Bang at også hønse- eller fårekjøtt kan brukes. Historisk, som i dag, har tilgangen til sauekjøtt vært langt bedre enn tilgangen til gås, og antakeligvis er det derfor fårikål har blitt den kjente og kjære favoritten som fortsatt brukes i dag.
Denne oppskriften er lett modifisert etter en oppskrift i boka Fjordamat, skrevet av Åse Kongsvik og Kari Støfringsdal, utgitt av Sogn og Fjordane Bygdekvinnelag på Selja Forlag i 2008.
array(3) { ["acf_fc_layout"]=> string(16) "related_articles" ["title"]=> string(37) "Andre oppskrifter med fårikålkjøtt" ["ids"]=> array(3) { [0]=> array(1) { ["id"]=> int(2798) } [1]=> array(1) { ["id"]=> int(875) } [2]=> array(1) { ["id"]=> int(4249) } } }