close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Fåresteik

Oppskrift på lammestek med smakfull saus etter oppskrift frå 1920.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Middels
  • timer 2 timer
  • location_on Sogn og Fjordane
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 112 kg steik
  • 2 ts salt (toppa skjeer)
  • 1 l vatn
  • 50 g smør
  • 40 g mjøl
  • 12 dl heimelaga vin

Fremgangsmåte

  1. Vask og tørk steika og gni ho inn med salt og pepar. Set ho i god varm omn saman med smøret. Står til ho er pent brun, spe med vatnet litt etter kvart.
  2. Lag saus av bruna mjøl og sjy. Blir sausen for feit, skummar ein av. Ha i vinen til slutt.

Server med kokte poteter, kokt kål og gulrøter. Om ein ynskjer det kan nyrestykket følgje med, det må då hoggast.


place
Sogn og Fjordane

Rettens opphav

I dag spiser mange av oss lam til påske. Det er imidlertid ikke tuftet på gamle norske skikker, men er nok et eksempel på hvordan mattradisjonene våre har blitt påvirket fra land lenger sør. I katolske land er det helstekt lam på menyen første påskedag, og den jødiske skikken sier helstekt lam kvelden før påskefesten.
Denne oppskrifta er tidfesta til 1920, og kjem frå Hyllestad. Den er henta frå boka "Alle tiders fjordamat", skrevet av Åse Kongsvik og Kari Støfringsdal, utgitt av Sogn og Fjordane Bygdekvinnelag på Selja Forlag i 2002.