close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


ertesuppe i terrine
camera_alt FOTO: Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik

Ertesuppe

Hjemmelaget ertesuppe er rimelig og deilig mat!

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Lett
  • timer 3 timer
  • location_on Østfold
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 500 g gule erter (tørkede)
  • 1 stk lettsaltet svineknoke, gjerne røkt
  • 2 l vann
  • 100 g sellerirot
  • 2 stk gulrøtter
  • 1 stk gul løk
  • 100 g kålrot
  • 2 stk poteter
  • 1 dl kokte byggryn
  • 1 ts salt, pepper, timian

Fremgangsmåte

Dagen før: legg ertene i bløt natta over.

  1. Hell av vannet, og skyll ertene i kaldt vann.
  2. Legg erter og svineknoke i en stor kjele. Hell på vann til det såvidt dekker knoken. Kok opp uten lokk. Ta bort eventuelt skum med en hulløse. La ertene og kjøttet koke på svak varme til begge deler er kokt, cirka 1,5 time.
  3. Skjær opp grønnsakene i terninger. Tilsett grønnsaker og kokte byggryn til suppa og la det koke med til grønnsakene er møre.
  4. Ta ut svineknoken og riv/skjær dette opp i passende biter, som tilsettes suppa.
  5. Smak til med salt, pepper og timian.

Serveres med flatbrød eller grove rundstykker med godt smør på. Hjemmebrygga øl passer godt til.


place
Østfold

Rettens opphav

Ertesuppe kokt på svineknoke er en tradisjonell middagsrett på Østlandet. Fra Østfold sies det at mange serverer kjøttet og suppa hver for seg, med løksaus eller sursøt saus til kjøtt og kokte poteter.
Denne oppskriften ble sendt inn av Degernes Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.