Ertesuppe

Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik

Ertesuppe

Ertesuppe kokt på svineknoke etter oppskrift fra Svene.

Middagsretter

Middels

2timer

Buskerud

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 750 g gule erter
  • 1 stk røkt svineknoke
  • 1 stk saltet svineknoke
  • 250 g byggryn
  • 1 kg gulrøtter
  • 1 kg løk
  • 500 g lettsaltet flesk
  • 2 stk purre

Fremgangsmåte

  1. Erter og byggryn legges hver for seg i vann natten over. Bløtevannet helles av før bruk.
  2. Ha knokene i en kjele sammen erter og fyll opp med vann. Kok i halvannen time sammen med avskjær etter purren. Etter en halv time tilsettes byggrynene.
  3. Skjær gulrøtter, løk, purre og lettsaltet flesk i biter.
  4. Plukk purreavskjæret ut av suppa, og tilsett flesk og grønnsaker. Purre i skiver kan koke med de siste ti minuttene.
  5. Plukk opp knokene, rens for svor og bein og skjær i biter. Tilsett kjøttet tilbake i suppa.
  6. Salt og pepper etter smak.

Server med flatbrød.

Rettens opphav

Ertesuppe kokt på svineknoke er en tradisjonell middagsrett som har vært mye brukt på Østlandet.
Denne oppskriften ble sendt inn av Svene Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012. Svene Bygdekvinnelag har servert denne suppa på familiedag på Stevningsmoen flere år på rad.