Suppe:
- Kok opp vann og svineknoke. Tilsett helgryn og la dette trekke i 1-2 timer.
- Tilsett grønnsaker skjært i biter og la dem koke til de er møre. Ta ut svineknoken.
Dumpling:
- Ha smøret i en bolle sammen med fløtemelk og egg. Kna inn mel til deigen får konsistens som en myk gjærdeig. Pass på at du ikke bruker for mye mel.
- Legg et helt rent oppvaskhåndkle på bordet og trykk deigen utover dette med fingrene til cirka 30 centimeter i diameter.
- Skrell åtte små eller fem stor høst- eller vinterepler og skjær i båter. Legg båtene lagvis på deigen med sukker og rikelig kanel mellom lagene. Knyt kledet med deigen rundt eplene så den blir på størrelse med et lite kålhode. Kok dumplingen i suppa i 30 minutter.
Server suppa først. «Vreng» dumplingen ut av kledet. Legg den på fatet med «skjøtene» ned. Del den i båter og server med smeltet smør og sukker. En «dumpling» er nok til fem personer.
Dagen etter kan du skjære kjøttet av svineknoken opp i resten av suppa sammen med 2-3 poteter, så har du en deilig lapskaus.