close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Epledumpling

Særegen og smakfull rett fra Ringerike.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Middels
  • timer 2.5 timer
  • location_on Buskerud
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 stk lettsaltet svineknoke
  • 112 l vann
  • 112 dl helgryn
  • 2 stk gulrøtter
  • 1 stk purre
  • 12 stk lite kålhode
  • 12 stk sellerirot
  • 125 g smør
  • 1 stk egg
  • 112 dl fløtemelk
  • 300 g hvetemel (cirka)
  • 5 stk epler
  • 2 ss sukker
  • 2 ss kanel

Fremgangsmåte

Suppe: 

  1. Kok opp vann og svineknoke. Tilsett helgryn og la dette trekke i 1-2 timer.
  2. Tilsett grønnsaker skjært i biter og la dem koke til de er møre. Ta ut svineknoken.

Dumpling:

  1. Ha smøret i en bolle sammen med fløtemelk og egg. Kna inn mel til deigen får konsistens som en myk gjærdeig. Pass på at du ikke bruker for mye mel.
  2. Legg et helt rent oppvaskhåndkle på bordet og trykk deigen utover dette med fingrene til cirka 30 centimeter i diameter.
  3. Skrell åtte små eller fem stor høst- eller vinterepler og skjær i båter. Legg båtene lagvis på deigen med sukker og rikelig kanel mellom lagene. Knyt kledet med deigen rundt eplene så den blir på størrelse med et lite kålhode. Kok dumplingen i suppa i 30 minutter.

Server suppa først. «Vreng» dumplingen ut av kledet. Legg den på fatet med «skjøtene» ned. Del den i båter og server med smeltet smør og sukker. En «dumpling» er nok til fem personer.

Dagen etter kan du skjære kjøttet av svineknoken opp i resten av suppa sammen med 2-3 poteter, så har du en deilig lapskaus.


place
Buskerud

Rettens opphav

Denne oppskriften er sendt inn av Else Hval for Norderhov Bygdekvinnelag. Else skriver:
"Denne spennende og gode retten er veldig gammel, fra den tiden da hver og en måtte "snu på krona"! Hvert år på høsten, etter innplukking av epler, møtes 20-25 damer og venter på herligheten. Drikke til varierer, men et glass eller to med rødvin er godt. God appetitt!"