close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


camera_alt FOTO: Suzanne Palmquist
Motti

Elses Motti

Oppskrift fra Finnskogen delt av Else Waalberg som drev kafeen Mullikalla på på Svullrya.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Lett
  • timer 20 minutter
  • location_on Hedmark
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 5 dl Vann
  • 1 l Bygg- eller havremjøl – helst «skrädmjöl»
  • 1 ts Salt

Fremgangsmåte

Kok opp vannet med salt i ei stor gryte. Når det fosskoker, strør du på mjølet. Nesten det dobbelte av vannmengden blir best resultat. Når det slutter å boble, rører du forsiktig – helst med en stor tregaffel. Du må ikke være for ivrig, da blir det grøt, og heller ikke vente for lenge før du rører, da blir det tørt. Rør så melet samler seg i klumper så store som en fingernegl. Hos Åsta Holth heter det at «lat kjerring koker god motti». En regel som er i bruk, sier at du skal synge Vår Gud han er så fast en borg, mens du rører. Til denne porsjonen må du synge to vers, mener Else Waalberg.

 

Motti og flesk

Motti serveres med rause skiver av stekt,  lettsaltet flesk og godt med fleskefett.  Rørte tyttebær hører med.  Surmelk er god drikke til.

 

Motti og surmelk

Restene av mottien kan  brukes som frokost, mellommåltid eller dessert. Da slår du surmelk over og har på sukker. Noen bruker også rørte tyttebær.


place
Hedmark

Rettens opphav

Oppskriften på Elses Silpo er delt av Else Waalberg som drev kafeen Mullikalla på Svullrya.

Skogfinnene kom inn fra øst, via Värmland og Dalarna, for snart 400 år siden. Det var svedjebruket som drev dem videre til stadig nye områder der det var skog å brenne og så i. De spredte seg over store deler av Østlandet, og de fleste steder er finnene for lengst assimilert i den øvrige befolkningen. Kjerneområdet for den finske bosettinga øst for Glomma skiller seg ut; på Finnskogen lever skogfinnene i beste velgående med en kultur de vil ta vare på.