
Jon Marius Nilsson
Elggryte på bål
|
Middagsretter
Lett
20minutter
Oslo og Akershus
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 600 g elgkjøtt
- 2 ss meierismør
- 200 g bacon
- 200 g blandet sopp
- 200 g gulrøtter i biter
- 200 g beter i biter
- 400 g potet i biter
- 1 stk stor løk, grovhakkes
- 1 stk purre, skjæres i strimler
- 1.5 dl fløte
- 1 dl rømme eller creme fraiche
- 2 dl viltkraft eller buljong
- 1 ss maizenna, rørt ut i litt vann
- 1 ss tørket timian
- 1 ts knuste einebær
- 3 stk fedd litt finhakket hvitløk etter smak
- 0.5 dl solbærsaft etter smak, for sødme
- 1 stk smak til med salt og pepper
Fremgangsmåte
Elgkjøttet stekes i smør og legges til side.
Stek bacon.
Brun soppen og ha i løk, hvitløk og purre og brun videre.
Tilsett grønnsakene og krydder og stek videre et par minutter.
Ha i kraften og kok grønnsakene møre.
Tilsett fløte og rømme og kok opp.
Jevnes med maizenna og smakes til med salt og pepper. Eventuelt også solbærsaft.
Smak til med salt og pepper.

Tips
Elggryta kan også lages med rådyr, som det er mye av i Frogn.
Rettens opphav
Gryteretten er en tradisjonsrett fra Frogn, delt av Frogn Bygdekvinnelag i forbindelse med beredskapskurs i 2025.
Koking i gryte er eksempel på rett som kan lages på bål, om det ikke er noe strøm.
Å lage mat i gryte over åpen flamme, er det lange tradisjoner for i Norge.
Frogn i Akershus er et av områdene i Norge som har god tilgang på elg.